Sziszó világa

Friss topikok

Linkblog

Pristina és az ő valószerűtlen városképe 2.

2009.10.05. 15:13 | Szisszo | 5 komment

    A nyelvészeti kitérő után vissza Pristina nevezetességeihez! A legfőbb látnivaló nem más, mint maga a pristinai városkép. Haj, az a feledhetetlen pristinai városkép! Mit is mondhatnék róla? Leginkább a városrendezés és várostervezés teljes hiánya jellemzi. Vagy talán ez lenne a spontán avagy organikus avagy szerves várostervezés/-rendezés, amikor a város úgy nő, ahogy neki tetszik, saját belső törvényei szerint, mint egy fa, bokor vagy egyéb élőlény? Mindenesetre ennek a bizarr élőlénynek, Pristinának a következő tulajdonságai ötlenek szembe első pillantásra:

- A legelegánsabb sétálóutcán is ott éktelenkedő szeméthalmok, amelyek némi magyarázattal szolgálnak az előző este tapasztalt patkányinvációra.

- Az egymáshoz stílusban nem, térben viszont annál inkább illeszkedő épületek. Ugyanis szabad helyet nem hagytak az épületek között. Például az az újépítésű, sokemeletes ház, ahol Nóra lakik, egy földszintes, régi kis családi ház köré épült. De úgy ám, hogy az újépítésű ház belső udvarát teljes mértékben kitölti a családi ház - nem is tudom, hol járnak ki vajon a családi ház lakói. Itt látható ez az újépítésű + az erkélyről nyíló kilátás a szemétdombra, ahol éppen hogy csak a kismalac nem túr:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- A történelmi épületek szinte teljes hiánya, leszámítva néhány mecsetet és egy-két jobb napokat látott, régebbi  épületet, amelyek véletlenül idetévedt idegenként feszengenek a zavarbaejtően kusza épületrengetegben, lásd itt:

 

 - Az utcákon itt-ott felbukkanó székek vagy egyéb bútordarabok, amelyek nem kapcsolódnak senkihez és semmihez. Csak vannak, látszólag funkció nélkül. Mindenesetre tovább fokozzák a városkép valószerűtlenségét.

- Mindenütt félig lerombolt vagy félig felépített házak. Építkezések és por. Ha már egyszer porból lettünk és porrá leszünk, miért ne szippantanánk be a kettő közötti, rövid, átmeneti időben minél több port, ha már amúgy is a por emberlétünk kvintesszenciája? (Bár ezt a hozzáállást inkább egy keményen katolikus várostól várhatnánk el.) Pristina jó eséllyel pályázhatna az ’Európa legporosabb városa’ címre.

 - Nyugati módi szerint itt is dívik a graffiti - a falfirkák fő témája persze a politika.

 - Itt is divatos szakma lehet az ügyvédkedés. Ezernyi „avokat” feliratú cégtába – nem éppen bizalomgerjesztő épületeken.

  -  A legbelebb belváros épületszörnyetegeit megannyi kis Rózsadomb öleli körbe. A szemét ezekre is felkúszik, nem kímél senkit és semmit. A leglepukkantabb turistának sem kell szégyenkeznie, hogy nem öltözött elég csinosan a rózsadombi sétafikához.

 

 

          Aki olyan telhetetlen, hogy nem elégszik meg magával a városképpel mint látnivalóval, annak a következő nevezetességek megtekintését ajánlhatom még:

            Flangáljon kicsit a Teréz anyáról elnevezett, széles korzón, melyet fehér kerítés övez. A kerítésen végestelen-végig fotók a háborúban elesett albánokról. Azóta porrá lett fiatalok néznek bizakodóan a jövőbe és a turista szemébe. Ez lehet itt a központi emlékhely, de a városban elszórva mindenütt szemünkbe ötlik egy-egy, fára vagy villanyoszlopra kitűzött fotó, mellette pár szál virággal.

         
    Sétáljon el a parlament elé - a koszovói államvezetés egy társasház jellegű épületben rendezte be főhadiszállását, nincs itt flancolás, kéremszépen. Íme, a koszovói parlament patinás épülete:

     A parlament előtti díszburkolatot is érdemes lenne benevezni a Guiness-rekordok könyvébe ’a világ legelhanyagoltabb parlamenti díszburkolata’ címre. Repedések, órási hiátusok, és ezekből gaz burjánzik. Egy kis zöld a nagy portengerben. Íme:


      Az biztos, hogy aki a szocialista építészet remekművei között nőtt fel, az itt is otthon fogja érezni magát. Kivéve, hogy - lázadó módon a káoszt éltetve - itt valahogy nem olyan szigorú mértani rendben helyezték el a blokkokat, mint ahogy azt szocreál módra megszokhattuk. Egy igazán szívderítő épület:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sziszovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr81429203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.10.08. 10:20:43

Az ongo-ról tévedtem ide. Nagyon jó útleírás, gratula. Koszovóban még nem voltam, de 2005 óta minden évben Albániában nyaralunk, úgyhogy ismerős a téma, sok hasonlóságot találtam, és jókat derültem.
Egyszer próbáljátok ki Albániát is, nem fogjátok megbánni! Az is egy hihetetlen világ.
Mégegyszer is köszi a beszámolót, és ha van folytatás is, akkor azt is szívesen venném... :)

Szisszo 2009.10.08. 17:06:37

@Jani haverja: szia Janihaverja, egy rész még mindenképpen lesz, ahol már nem Pristináról, hanem az ország többi részéről számolok be. igazából csak 2 és fél napot töltöttünk Koszovóban, de több mondandóm van róla, mint egy az utána következő egy hétről, amit Montenegróban és Horvátországban töltöttünk. A folytatást lásd itt és az ongo-n is majd! és nem írtál beszámolót Albániáról? ott én még sajnos nem...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.10.09. 11:37:24

Beszámolót igaz, hogy nem írtam, de nagyon sok hozzászólásom van itt:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057737
meg itt:
utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=26&file=1237689437
Ezt a két fórumot érdemes olvasgatni., sok hasznos info van benne.
Ez meg a Dienes Tibi (www.alban.hu) blogja:
goglobe.hu/blog/albanhu/
Ez is jó, meg a honlapja is.
Én azt javaslom, hogy amilyen hamar csak megtehetitek, menjetek el Albániába, mert hihetetlen iramban fejlődik, és egy-két év múlva már éppen olyan lesz, mint Horvátország vagy Görögország. Amíg ez nem következik be, addig érdemes megnézni ezt a nagyon érdekes világot.
Ha bármi konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok, mert a kedvenc országomról van szó.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2009.10.14. 02:17:34

A harmadik képen lévő utcában laktam jó pár hónapig. Akkor még nem volt ennyire durva a helyzet ott. Igaz, a függetlenség kikiáltásakor éppen az ablakom alól lövöldöztek kalasnyikovval nagy örömükben a helyiek.

Egyébként a patkányok csak az utóbbi időben szaporodtak el. Eddig nem láttam egyet sem, de mostanság többször is. (monnyuk még akkor is jobb, mint a NYC metró)

Janihaverja: Ha Albánia 1-2 éven belül olyan lesz, mint Horvátország, jövök neked egy sörrel. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.10.14. 10:31:43

@ScoTTThun: Jó, képletesen értettem az 1-2 évet, de azért én végignéztem Horvátország háború utáni "feltámadását" is évről-évre, és nagy a hasonlóság. Nézd meg pl a Dél-Albánia-i tengerpartot, ott már sok hely nem sokban különbözik ezektől. Pl. Saranda, Himara, stb. Bent a szárazföldön még sokáig meg fognak szerintem maradni a jelenlegi állapotok, de szegény, fejletlen vidéket Horvátországban, és Görögországban is találni, nem is keveset bent a szárazföldön.
süti beállítások módosítása