Sziszó világa

Friss topikok

Linkblog

Tudni kell, mikor hagyjunk abba egy beszélgetést

2016.10.21. 21:16 | Szisszo | 2 komment

A szaunában beszélget egy idősebb férfiember és egy fiatalember, aki tökéletesen beszél magyarul, de egy kis akcentus érezhető a kiejtésén.

Külföldi srác: Olyan jó, hogy már nem csak kocsmák vannak Budapesten. Az utóbbi 5-6 évben újjáéledt a kávéházi kultúra. Nem muszáj már kocsmába menni, a nagy füstben ülni, nézni a sok részeget, lehet kulturáltan kávézni a kávéházakban.

Magyar férfi: Egyetértek. És a 20. század elején az irodalmi élet is a kávéházakban folyt, oda ültek be az írók-költők, ott folyt a komoly alkotómunka, nem a kocsmákban. Ott csak az alkohol folyik.

Ezen a ponton úgy éreztem, muszáj közbeszólnom:

- Azért voltak azok között az írók-költők között, akik nem vetették meg az alkoholt. Például Ady és Krúdy kocsmába is járt. Elég vad mulatságok voltak, érdemes elolvasni Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című könyvét, abból sok minden kiderül.

Magyar férfi: Nem, hölgyem. Mondom, hogy az írók kávéházakba jártak, például a Hadikba vagy a New Yorkba.

- Tartom, hogy például Ady és Krúdy szeretett inni.

Magyar férfi: Jó, de ők nem mérvadó írók.

- Hát, nem csak ők ittak. És nem csak a kocsmákban. A kávéházakban is felszolgáltak alkoholt, és dohányozni is lehetett. Érdemes elolvasni Szabó Dezső Életeim című vagy Kassák Egy ember élete című  önéletrajzi regényének vonatkozó részeit, abból részletesen megtudhatjuk, melyik író-költő mennyire volt ivós-mulatós. Szegény Juhász Gyula alkoholista volt. Kosztolányi nem vetette meg az alkoholt, sőt, a kokaint sem. Csáth Géza morfinista volt. Persze voltak nemivók is, például Tersánszky nagy sportember volt, Babits meg egy igazi komoly ember, aki nem iszik. Tersánszky Nagy árnyakról bizalmasan című könyve is jól eligazít arról, mit kell tudni a nyugatosok dorbézolási szokásairól. Például meglepődtem, hogy azt írja, "Tóth Árpád sem volt ellensége a csendes pityizálásnak", hiszen Tóth Árpád beteges, visszahúzódó alkat volt.

Magyar férfi: Nem, hölgyem, mondtam már Önnek, hogy az írók kávéházba jártak, például a Hadikba vagy a New Yorkba.

Megjelent a We! magazinban: http://wemagazin.com/kultura/irodalom/hogyan-dorbezoltak-a-nyugatosok.html

A bejegyzés trackback címe:

https://sziszovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8611828195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katog 2016.10.21. 23:41:54

Jobban tudja... ;)

Szisszo 2016.10.23. 00:36:03

Nem lehet felróni neki, hogy nem konzekvens, az biztos. :)
süti beállítások módosítása