Sziszó világa

Friss topikok

Linkblog

2009.02.18. 00:04 | Szisszo | 1 komment

FIGYELEM! VIGYZÁZAT! UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS! Ez most nem lesz vicces, sokkal inkább nyelvészkedős.

A múltkor őrület munkahegyek közepette egész nap csak jöttek az ismerősöktől a mindenféle vicces levelek meg youtube-on talált videók stb. Az átláthatatlan mennyiségű fordítás közepette kicsit irigyeltem a feladókat, s arra gondoltam: "Hogy mire nincs idejük az embereknek!" Majd mint rendes nyelvésznek eszembe jutott, hogy arra is gondolhattam volna, miszerint: "Hogy mire van idejük az embereknek!" Vajon van még egy olyan nyelv, ahol ugyanaz a mondat tagadással és tagadás nélkül tök ugyanazt jelenti? Aki tud ilyet, annak értékes jutalom üti a markát! Annak is, aki egy külföldinek 20 percnél rövidebb idő alatt beadagolja, hogy ez tényleg így van.

És még egy példa arra, milyen nehéz elhitetni a külföldiekkel, hogy nem őrültem meg, amikor próbálom a magyar nyelv rejtelmeit boncolgatni nekik: Egy fordításban olvastam, amely a voestalpine nevezetű cég remek voltát taglalja és reklámozza: "Azt hiszem, hogy ez a voestalpine-szellemiség." Igen, igen, nagy nehezen beleveri a magyartanár a szegény külföldibe, hogy ahol angolul azt mondja, hogy "I think" vagy németül "Ich glaube, "Ich denke", ott magyarul általában nem jó az, hogy "hiszem" vagy "gondolom", hanem inkább "azt hiszem", "azt gondolom". Hiszen (hiszem) elég furcsán hangzana ez: "Hiszem, hogy elmegyek a moziba." Így aztán százszor kijavítjuk szegény diákot: "Azt hiszem, hogy elmegyek a moziba." És a voestalpine-szellemiséges mondatban meg mégsem kell az az "azt". Egy kis "azt" utalószócska ide vagy oda, és tök mást jelent a két mondat:

 

"Azt hiszem, hogy ez a voestalpine-szellemiség." - nem vagyok benne biztos, ez csak az én véleményem

"Hiszem, hogy ez a voestalpine-szellemiség".- biztos vagyok benne, ez a szilárd meggyőződésem

Mindezt a különbséget tényleg csak egy "azt" szócskával érjük el, aminek alapvetően semmi köze a bizonytalanság-bizonyosság kifejezéséhez.

Hát ilyesmikről elmélkedem unalmas pillanataimban, és hiszem, hogy ez érdekes, de azt hiszem, nem mindenki találja annak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sziszovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr86949764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.02.21. 17:19:10

Nem vicces? Akkor minek írtad? Csak vicces kell a népnek, de inkább olyan amit nem kell olvasni, csak nézni. Pl. vicces Youtube videók. Egész nap.
süti beállítások módosítása